колачиња

ПРАВИЛА ЗА УПОТРЕБА НА „КОЛАЧИЊА“

Во согласност со Регулативата бр. 2002/58, за управување со лични податоци и заштита на приватноста во секторот за електронски комуникации и во согласност со §55, став. 5 од Закон на НССР бр.351/2011 З.з. за електронски комуникации и нејзините последни измени, си дозволуваме да Ве информираме за употребата на „колачиња“ и да ви го привлечеме вниманието на потребата да ги промените поставките на вашиот интернет пребарувач доколку вашите тековни поставки не поддржуваат употреба на „колачиња“ .

Што се колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки што можат да се испратат до интернет пребарувачот кога посетувате интернет страници и се складирани на вашиот уред (компјутер или друг уред со пристап до интернет, како smart телефон или таблет). Со други зборови, „колачињата“ може да се сметаат за компјутерски податоци, поконкретно текстуални датотеки, складирани на уредите на крајните корисници наменети за употреба на интернет страниците.

„Колачињата“ се чуваат во папката со датотеки на вашиот интернет пребарувач. Најчесто „колачињата“ го содржат името на веб страницата - доменот од кој потекнуваат, како и датумот на нивното создавање, времето на складирање на уредот и складираната вредност. посетувајќи ја веб страницата, пребарувачот ги чита колачињата и ги испраќа овие информации назад до веб страницата што првично ги создале колачињата. Колачињата што ги користиме се безбедни за уредите на корисниците, не ги оштетуваат.

Ние користиме неколку видови колачиња на нашите веб страници.

Основни „трикови“

Овие датотеки „колачиња“ ја создаваат основата за функционирање на нашите веб страници и овозможуваат користење на основните функции, како што се обезбедување на безбедноста на веб просторот или онлајн плаќања. Основните „колачиња“ се, на пример, запомнување на најавувања, овозможување пристап до заштитени веб простори без потреба од повторно најавување, однапред пополнување формулари, итн. Без овие колачиња, не можеме да ги обезбедиме услугите што ја формираат основата на нашите страници . Ако ги оневозможите овие колачиња, нема да можеме да гарантираме непречен тек на страниците.

Оперативни колачиња

Со помош на оперативни колачиња, собираме статистички информации за тоа како ги користите нашите веб страници. Овие технички информации ни кажуваат, на пример, на кој дел од веб страницата сте кликнале, која страница последен пат сте ја посетиле итн. Овие „колачиња“ ни служат за анализа и подобрување на нашите веб страници во однос на содржината, перформансите и дизајнот.

Колачиња од трета страна

Страниците исто така вклучуваат интегрирана содржина од други страници. Затоа, можно е додека ги користиме нашите веб страници, да се создадат колачиња кои не можеме да ги контролираме. Ова се однесува, на пример, во случај кога прегледаната веб страница користи алатка за анализа или маркетинг автоматизација од трета страна (на пример алатки од компанијата Google) или прикажува содржина на веб страници на трети страни, на пример YouTube или Facebook. Ова резултира со примање колачиња од овие услуги од трети страни. Оваа мрежа не може да го контролира складирањето или пристапот до таквите колачиња. Ако сакате да видите како овие трети страни користат колачиња, прочитајте ја политиката за приватност и политиката за колачиња на тие услуги.

Колачиња од сесија

Тие се чуваат на уредите на корисникот додека пребарувачот не се исклучи. Информациите снимени во нив се бришат од меморијата на уредот во моментот на исклучување.

Постојани колачиња

Тие се чуваат на уредот на корисникот додека некој не ги избрише. Исклучувањето не предизвикува нивно отстранување.

Цел - Зошто користиме колачиња?

Ние користиме „колачиња“ со цел оптимално да создаваме и постојано да го подобруваме квалитетот на нашите услуги, да ги приспособиме на Вашите интереси и потреби и да ја подобриме нивната структура и содржина. Оваа веб страница не користи податоци добиени преку употреба на колачиња за да воспостави контакт по пошта, е-пошта или телефон.

Основни колачиња

  • Автентикација и одржување на врска за корисникот на интернет страницата
  • Правилна конфигурација на одредени функции на интернет страницата
  • Оптимизирање и подобрување на ефикасноста на дадените услуги
  • Зголемување на доверливоста на интернет страницата
  • Обезбедување на безбедноста на веб страницата

Оперативни колачиња

Собирање општи и анонимни статистички податоци преку алатки за анализа (Google Analytics, компанија Google LLC, со седиште на 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, Соединетите Американски Држави и Facebook Pixel, компанија Facebook Ireland Ltd., со регистрирана канцеларија на плоштадот Гранд Канал 4, пристаништето Гранд Канал, Даблин 2, Ирска)

Како можете да ги промените поставките за колачиња?

Повеќето интернет пребарувачи првично се поставени автоматски да прифаќаат колачиња. Можете да ја промените оваа поставка со блокирање на колачиња или отфрлање во случај колачињата да се испратат до вашиот уред. Инструкции како да менувате „колачиња“ ќе најдете во опцијата „помош“ на секој пребарувач. Ако користите различни уреди за пристап до страници (на пр. компјутер, smart телефон, таблет), препорачуваме да ги поставите Вашите поставки за колачиња на секој уред.

Зошто да оставите поставени колачиња?

Употребата на „колачиња“ и нивната резолуција во веб пребарувачот е Ваша лична одлука. Меѓутоа, во случај на промена, може да ја ограничите функционалноста и да ја намалите удобноста на корисникот кога користите некои веб страници.

За да обезбедиме правилно функционирање на оваа веб страна, понекогаш складираме мали датотеки со податоци на нашиот уред, колачиња. Ве молиме потврдете ја нивната употреба. Повеќе информации..
Потврдете ја нивната употреба